Tuesday, September 27, 2011

~ Kesian dier ~

Sangat kesian pada budak yang bernama Allesya Nadia ni..sebabnya..sejak seminggu yang lalu..mama dia sangat2 sibuk...bermula dari hari isnin...tuntutan kerja membuatkan mama dia bila balik umah je terus cari bantal...letak kepala terus sampai ke Jepun..dan tinggallah dia sorang2 setia kat sisi menemani mama dia tido sambil layan kartun..

Papa pula tiap malam memang pergi Gym..jadi memang mama sangat2 kesian pada dia kerana terpaksa membawa diri sendiri..

Sabtu hari tu je dpt spent time dengan dia G berpoya2 di Tasik Permaisuri..pastinya dia adalah orang yang paling seronok sebab ada orang layan..

Semalam mama kursus kat Nilai..lepas tu G hias gerai FPSK sempena jamuan..drive balik KL..sampai kul 6 lebih tengok dia dah siap galas beg tunggu depan umah pengasuh...kesian..

Malam plak..angkut dia G Shah Alam hantar borang dekat UiTM..belum sampai rumah dia dah lena dalam kereta..kesian sangat tengok dia..

Hari ini patutnya keje ptg tapi pergi dr pagi coz G Nilai..pastu terus masuk opis...keje sampai kul 6, balik terus amik dia..muka ceria je..

Sok plak...kena keje sampai kul 7pm..ah..keje lagi..anak pun dah terabai..kesian betul aku tengok dia..nak jumpa mak bapak cam kena buat appointment plak...

Allesya Nadia..i'm sorry ye..mama buat semua ni hanya untuk kamu...(",)..
Jangan sedih tau..

Friday, September 23, 2011

Now..I'm Really Profesional..

23hb.09.211

Yes!!akhirnya selepas hampir 2 tahun aku merempit G keje dengan lesen L..hari ini secara rasminya aku dah berjaya dapatkan lesen yang sebenarnya..Tapi takda P ok..sebab convert dengan lesen kereta yang dah berusia 11 tahun tu..so, tak payahlah Ego S aku tambah aksesori..No More P @ L again!!!

LULUS!!!!!!!!!!(",)

Semalam tidur sampai termimpi2 kat JPJ yang nak test aku tu...kakaka..bukanlah takut kat dia pun..tapi takut tak lulus jer...aku belajar last minit..itupun buat sambil lewa..tengok panas sikit je..awal2 dah tolak motor ke tepi..takut hitam...hahaha

Nampak tak time tu..tak sangka leh buat tau..

Tapi masa test..dah mcm2 doa yang aku baca..series dapat dengan jantung sendiri berdegup laju..paling aku gerun of coz la Titi Hayun tu..dengan tangan mengigilnya..tekan brek tak rasa...bila time brek emergency..hampir2 aku tertiarap...terover brek..mengucap panjang aku dibuatnya..kot2 terterap kat situ..percuma je cium jalan tar..

Full marks tau..tapi memang dia takkan bagi 20/20..B2 dia bagi 18, kalau B Full 19..chaiyok2..
Tulis nama sendiri pun mengigil tak hilang lagi..tulisan cam cakar ayam..

Tapi alhamdullilah..dah rezeki aku kan..sekali test je..2 bahagian lulus serentak..kalau tengok orang lain tadi..macam2 ada..yang duduk kat tepi ni gelak langsung tak kaberline...ada yang orang tak suruh buat..dia buat juga...ada yang jatuh terjunam kat Titi..ada yang terlajak kat kotak emergency..yang tu paling kelakar..mentang2lah JPJ memang duduk ngam2 kat situ..habis lupa..dia terus je...terlajak jauh plak tu...lajunya macam orang merempit...

Time nak tongkat 2 motor nyaris terbalik pun ada juga..pengalaman kan..apapun..aku seronok sebab dapat jumpa kawan baru..
Syabas uols..mana2 yang tak berjaya..takpe..minggu depan cuba lagi k..

Jamuan Raya FPSK 2011

Seminggu sibuk sampai workstation berhabuk..my hubby bising2 sebab bila dia call ke phone atas meja opis xpernah nak angkat..

Pemasangan lampu oleh staff lelaki

Seminggu fikir nak hias level 10 jadi camne..siang malam tenung syiling opis fikir tahun ni idea apa plak yang aku nak pakai...sampai orang lain cerita nak glamour ala2 Siti Nurhaliza ke..Maya Karin ke, Saloma ke time jamuan raya tu..sikit pun aku tak peduli..yang aku peduli..nak setting tempat camne..nak susun kerusi berapa..tempat makan VIP, nak hias camne..student nak makan tang mana...pinggan mangkuk nak beli banyak mana..wah!!cam nak menikahkan anak la plak kan..tapi itulah hakikatnya..

Rabu --> keje petang..sampai terus G shopink bekas2 untuk Laksam..Polistren..barang2 untuk hiasan..start hias kul 1 pm..tak makan apapun..panjat kerusi..troli buku..kakaka..susun kerusi...Balik kejang kaki..timbul urat betis..berbaloi..
Hasilnya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*V*
Ini saja yang termampu dek akal

Khamis
Lagi sibuk sebab belum sempat duduk, dah kena kejar dengan orang sekeliling..tempat anak2 yatim lupa nak hias..haish!!!!banyak sangat makan semut la ni..
Pastu..kerahan tenaga untuk AJK...basuh pinggan yang telah disimpan selama setahun tu..potong makanan...macam2lah..betul2 buat last minit..

Inilah ketupat gergasi yang aku hasilkan..

Time makan...jaga sate..sebab last year..bila letak tanpa kawalan..tak sempat 1/2 jam...tinggal bekas..ramai yg komplen tak dpt makan..tahun ni aku berkorban jaga tempat tu ngan asma, raihan & kak pah..itupun xsempat juga..

Last minit punya deco..pukul 7 pm..x claim OT ok..

Lepas selesai..sesi mengemas plak..aku dah terduduk..baru nak jamah makanan..letih sangat2 sampai mulut pun dah malas nak buka..

Thanks uols..sama2 membantu

Malam : Kul 8 dah pengsan..hahaha..papa balik dari Gym ingatkan aku demam sebab berkelubung dari kaki sampai kepala..anak aku sorang tu setia menanti disisi sambil tengok kartun..mama dia letak kepala je..anak pun xsempat nak fikir...

Tahun depan..minta ampun ye..AKU PENCEN!! Takmo dah terlibat...nak datang makan je..boleh tak??

Friday, September 16, 2011

Fanatik sangat..(",)

Jarang ada benda yang boleh buat aku teruja...tak kisah pun tu mahal ke murah...amat kadang2 aku boleh jadi jiwa kacau dengan sesuatu...dan tak pernah aku berusaha mencari sesuatu barang tu dengan gigih jika ianya tidak menarik dihadapan mata aku...

Tapi sudah SEMINGGU..penangan drama Nora Elena *asyik cter movie tu je kan..mesti ada yang kata..mereng dah agaknya budak ni...Nak buat camne..sejak seminggu...sehari pun aku tak pernah missed ulang tayang..setiap kali aku search movie tu kat Google..berlambak lagi yang seumpamanya seperti aku..ingatkan aku sorang je..tapi kalau org lain dah mengigau dari dulu..aku baru je nak bermula..

Yang terbaru..petang semalam..dalam sibuk2 menyiapkan simple design untuk Majlis Hari Raya FPSK minggu depan..*every year mmg muka aku je yang kena panjat kerusi..nasib le..sempat lagi aku curi masa turun bawah menjenguk kedai maple tu..dan inilah hasilnya..

|
|
|
|
|
|
|
|
*V*
Ahaks!!! tragis sungguh diri aku ni..sanggup buat apa sahaja asalkan dapat baca novel ni...3 hari tanpa jemu aku mengunjungi kedai buku tu semata nak cari buku ni..2 hari aku pergi..tapi out of stock..hampir2 je aku buat gila soh bos belikan dari pembekal buku..hahahaha..

Nampak tak kat bawah tu, gambar cam roll filem, hah!!siap tulis..diadaptasi dari filem Nora Elena..

Tapi movie better dari novel..walaupun kisah dia pendek je but Seth yang sangat nice person tu buat aku sukakan dramanya..dalam novel..Seth sikit panas baran & aku cannot imagine Seth tu macho camne coz dia punya imaginasi sangat berbeza dengan Aaron Aziz...cuma Nora je yang aku boleh bayangkan secantik Siti Saleha..

Tak sangka aku begitu fanatik pada sesebuah cerita..kisah yang pernah buat aku sewel camni pun ialah Twilight..buku ulang beberapakali...Movie dia entahlah..aku tak pernah ambil tahu...

Skunk banyak drama bersiri yang diadaptasi dari novel..agak2 pasni cter apa plak yang boleh buat aku angau..parah dah ni..tapi ada aku kisah..dari bergosip menambahkan dosa...baik duduk diam2 baca buku kan..dosa xdpt...org pun x sakit ati...peace...(",)

Wednesday, September 14, 2011

Diet ke?? Nope!!

Serius saya tak stress ok..tak ada rasa sakit ati..cemburu..geram..marah...memang tak ada..tapi skunk saya macam nak jadi stress dah sebab langsung tak lalu nak makan...dari isnin..baru semalam jumpa nasi..itupun sebab G makan ngan mak kat kampung baru..saja nak amik ati orang tua tu padahal makan nasi macam telan pucuk mengkudu..pahit je..makan ikan pari bakar sampai sakit dada sebab tercekik...

Saya dah cuba..cari feel untuk makan...duduk opis..saja amik feel hidu makcik cafe masak tapi tetap tak ada selera..yang menghairankan tu..tak ada plak rasa lapar ke..sakit perut ke..letih..lemah...layu..lemau...elok je..sihat walafiat...yang boleh masuk dalam perut ni tanpa halangan pun just Apple je..pastu kenyang sampai subuh...

Tiap2 hari timbang berat..dah makin menurun..sedikit demi sedikit...risau juga..tetiba kena gastrik..tapi setakat ni maintain segar bugar...

Dah cuba releks2 kan..jangan runsing2..tapi masalahnya skunk...sebab tak nak makan ni yg membuatkan saya runsing..semalam gigih cuba imaginekan Mr Johhny's..nekad kalau teringin nak ajak papa G makan..tapi malangnya..sampai ke malam xda feel...imagine Pizza Hut..huh!!!langsung tak membantu...sebut pun tak lalu..camne nak makan???

Huhuhu...ini bukan cara diet..ini cara nak bunuh diri...minggu depan kalau still camni juga..harus ke aku G klinik minta vitamin...ada orang kata..oklah tu..tak payah penat2 diet kan..ada orang kata..better ko G check..mana satu jalan yg aku nak ikut pun tak tahu..sudahnya aku ikut ajelah jalan yang lurus...senang cter...

Doa aku untuk diri sendiri...moga Allah memberikan aku kesihatan sepanjang masa....agar dapat aku lalui hari2 ini dengan sempurna...Tak kisahlah kalau xrasa nak makan pun...cuma aku berharap semoga Allah S.W.T tidak menarik semula nikmat kehidupanku..itu lebih penting...

Wassalam....

Monday, September 12, 2011

Best Movie Of The Year

1st, for all my friend..plizzz jgn fikir aku sewel erk..tapi sejak 2 3 hari ni memang ada nampak cam xberapa nak betul lah sikit coz after i download story about 'Nora Elena'..tetiba feeling nak ulang & ulang & terus ulang tayang Movie Nora & Seth Tan tu makin menjadi2...
3 pagi aku still segar bugar untuk download movie tu sebanyak 24 episode..siap dengan part yang UNCUT lagi..Tanam dalam hati..Visi & misinya.."Jangan tunggu sampai esok"..hahaha..

Semalam sampai terbawa2 dalam mimpi cter tu..ada aku kisah orang nak kata aku sengal..dah memang aku fall in love with Nora Elena punya story..

Ni bukan demamkan cter tu dah..ni dah tahap angau kot..memang Nora & Seth couple yang paling sweet..yang paling aku teruja coz melihat lakonan Aaron Aziz yang sangat2 romantik..Gilalah...mana ada lelaki yang sebaik camtu kat dunia ni..sudahlah baik..romantik..sabar plak tu..
Kalau ada pun..bongok sangatlah wife dia buat cam Nora tu...kan..kan..kan...

Semalam start upload cter Stanza Cinta but cter tu gagal membuatkan aku angau seperti kisah terhebat Nora Elena..huhuhu...awal2 dah boring..maybe coz heroin dia tak nampak sangat real acting kot..

Part yang paling aku suka bila Seth marah Yvonne tu..ayat dia..suara dia..gaya...mimik muka...memang real giler..nak tau yang mana satu..
Yang ni ---> "Yvonne!!U go to my car right now!!!ambik balik barang u yang tertinggal dalam kereta i tu!!!"..hehehehe..seriesly..very pround with him..& director too.
Siti Saleha pun patut diberikan creadit coz, dia sangat2 berjaya membawa watak menjadi wife kepada Seth Tan..

Tadi dah baca buku kasih Yang Suci..tapi tak adalah feeling sangat pun..Drama tu better lagi..
Aku just bagi A++ untuk kisah2 yang berjaya mengeluarkan airmata aku..yang A+++ yang berjaya buat aku ketawa terbahak2..& dalam drama Nora Elena..semua tu ada...

Watak Malik, Adila + Azira menghidupkan suasana...Syabas uols..next project maybe blh bergabung lagi..buat yang lagi best erk..Confirm aku download!!!

Saturday, September 10, 2011

Saya memang begini..

Aku memang selalu camni..orang lain sibuk2 kisah hantu bonceng kat panggung..aku releks..teringin nak tengok tp member 'sewayang' bukan jenis tengok cter melayu..so, aku pasrah je lah..Tengah tunggu VCD cetak rompak jual kat Alam Jaya tu..Bulan depanlah baru dpt tengok..Sabaq2..

Orang lain sibuk pakat beli Galaxy Tab untuk main games..aku plak semalam baru terhegeh2 nak beli PSP..orang tak main dah benda alah tu, semua orang usha barang yang latest..aku plak usha rege bila nak turun..maklumlah manusia kedekut cam aku ni bukan kisah org lain up to date..sikit tak heran orang nak pakai blackberi ke..blueberi ke..strawberi ke..aku setia je ngan X6 aku tu...Yang tu pun dah seribu rahmat...
Org kecoh2 pasal ipad 5 kot..aku rupa dia pun x kenal..maklumlah..orang kampung...Benda canggih2 ni aku tak berapa nak minat..tp kalau korang soh 'meraghas' aku naklah..

Yang terbaru..aku tengah gler mendownload cerita Nora Elena..skunk rasanya dah next movie kot..aku baru nak tengok cter yg semua org dah tahu endingnya..aku sorang je yg belum tahu apa yg jadi..

TQ pada KEPALA BERGETAR sebab membolehkan aku tengok cter ni..memang mantop meletoplah sebab Aaron Aziz yang berlakon..dulu time jumpa dia face to face time G santai2 kat Darul Aman Golf & Country Club..terus berminat tengok dia berlakon..sebab muka dia sweet..hahaha..Macho man kot..

Next Movie, Stanza Cinta plak..coz dia juga yang berlakon..lantaklah kalau cter tu dah tak tayang kat TV pun..

Thursday, September 8, 2011

Puding takda nama

Puding ku yang buruk rupa..

Memang teruk bakat aku dalam bab memasak kuih muih ni..kelaut biru jadinya...
Yang heran tu, kalau bab memasak lauk pauk..campak2 pun rasa dia boleh tahan juga..

Memula nak buat Puding Tembikai..dah lama search kat internet..tengok org post..bukan main elok rupanya..merah menyala..segar bugar..tapi bila aku buat..copy2 sebiji2 tu cam diaorang buat..apesal jadi pelik???

Sudahnya..memang sah jadi puding roti ok...cuma xsiram ngan gula hangus jer..Gggrrrrrrrr..
Pagi tadi fikir 2 kali juga nak bawa G opis...malu aku..kot2 lah tak sedap sampai org taknak makan..tapi alhamdullilah..setelah dihidangkan kepada kawan2..nampak gayanya..licin juga sepinggan...(",)

Aku buat mmg teringin nak makan..tapi sebab banyak..tu yg minta kawan2 tolong habiskan...sambil2 buat amal jariahkan..pahala pun dapat...yang tak tahan tu, ada yg minta resepi..hahaha..kelakarlah plak rasanya..

Apapun..kalau sape yg nak amik resepi dia..cari saja kat internet..takda bezanya dengan resepi puding aku ni..Selamat mencubalah..

Allesya @ My Office



Allesya kata : Opis mama best..(",)

Selasa hari tu, aku angkut allesya G office sebab pengasuh still cuti raya..gilir2 ngan papa dia jaga..Isnin & Rabu papa Off..so, duduklah dia ngan anak kat rumah..

Kul 6 pagi aku kejut allesya soh bangun mandi..nasib baik dia xmeragam..siap bersemangat je bangun bila kata nak G sekolah..mandi + gosok GG sambil nyanyi2..Gud girl lah u..

Gerak dari rumah 6.30 am..saja nak mengelak dari jammed..pastu nak elakkan dr staff lain nampak...taknaklah kata nanti ambik kesempatan plak kan..ni pun sebab terpaksa ok...aku tak suka dengar org kata2 ni..mudah je aku naik angin..so, baik aku sorok dia kat opis belakang..biar org tak tahu takpe..*i duduk jauh dr mak bapak..apa jua masalah..kami husband & wife sama2 handle..

Sampai opis, aku bentangkan toto dia, letak bantal..tepuk2 terus dia tido..aku plak..sempat katalog buku sampai habis..dia bangun dlm kul 11 lebih tu, on kan netbook dia..so, mmg dia x kacau langsung aku bt keje..seronok sangat dia main sorang2..

Sibuk nak duduk atas kerusi juga..

Kul 1, G beli nasi ayam..terus hantar dia balik..kesian tengok kulit dah kering..muka pun dah naik pucat..sejuk sangat opis tu..aku balut dia ngan sweater..pakai stokin tapi tangan dia still sejuk cam ais..

Petang, aku tinggalkan dia lepas papa balik keje..aku plak kul 2pm..tengah panas rembang tu, start motor..pecut G opis balik..10 minit je dah sampai..bukan jauh mana pun kan..

notschumel : ptg tu aku balik..tengok allesya dah blur..rasa dahi..kompem demam!!kesian plak aku tengok dia..tak tahan sejuklah tu..

Tuesday, September 6, 2011

Kisah Saya & Raya 2011

Dia sorang je perempuan..kawan jelah dengan hero2 ni..seronoklah ramai abang layan..
tu yg perangai makin menjadi2..penat aku nak ikut kata dia...

Aku sibuk kat dapur..anak aku sibuk menghabiskan lipstik ngan bedak aku..aduyai..
bertuah punya anak

Kucing inilah beranak atas beg baju aku..
akibatnya : setengah hari aku tak makan..masuk je sesuap...muntah sampai kuar buih..

Model penyapu

Orang semua dah habis hapdate psal raya..aku je yg terhegeh2..memula rasa cam taknak story..tapi disebabkan jeles tengok kekawan tayang baju raya..aku pun nak jugalah walaupun baju aku bukannya glamer pun..pakat tangkap muat je..padahnya nak berjimat dihari raya..buat 5 bulan awal..bila pakai..hambek ko..sebijik cam pakai baju pinjam..cam pakai baju kaftan yg org bt tido tu pun ada.."gedobong"...

Aku balik 28hb..gerak kul 10 mlm..sangkut kat downtown cheras sampai kul 12 mlm..padan muka..saja cari nahas masuk sana..semata2 nak bayar zakat yg tertangguh..habislah minyak keta setengah tangki...

Sampai gombak..singgah borong mekdi dulu..ingatkan jammed..maklumlah semua org berebut nak balik..rupanya cam leh tido tengah jalan..lenggang..sunyi...sampai kampung kul 3 pagi..sahur & zzzzzz

28hb..duduk umah je..ptg --> papa nak balik KL...:( Tata jelah..nak kata apa lagi..sempat menjala ikan belakang umah..nyum2..ikan patin 3 kilo berjaya dinaikkan dengan bantuan anak2 saudaraku..thenks uols..mabeles..

Inilah kolamnya..ini petang raya punya gambar..semua jeles aku dpt ikan patin..tak puashati..nak menjala juga..

29hb..aku bangun sahur 4.30 am, akak aku tepon soh mak aku siap g amik lembu..sudahlah hujan lebat..ingatkan nak ikut..mek kecik tu pulak tido..

Jangan tanya bila tengok aku serabai begini..dari pagi sampai petang tak rehat..
bau lembu lagi..huahuahua

Ini lagi teruk..siap kuak dada tau nak habiskan potong perut lembu..
hambek ko..nak sangat makan sambal kan...

Pas mak & abang aku pergi, aku pun dalam hujan lebat merajinkan diri g ranapkan seperdu serai mak aku..dia soh amik sikit je, hujan punya pasal..habis semua aku tebas..nasib baik mak tak marah..

Sekor lembu untuk tahun raya 2011

Pastu bermulalah episod menyibukkan diri..sekor lembu beb!!muntah...dari pagi sampai ke malam..sekor lembu settelkan bertiga..power rangers!!!

Inilah mastermind yg uruskan lembu..kalau dia takda..
alamatnya tahun ni tak ada rendanglah jawabnya..cayalah lu bro..

Mak aku buat rendang opor..bau dia hampir2 buat aku buka puasa..nasib baik iman kuat..sup ekor mabeles aku yg buat..licin!!..

Periuk besar untuk gulai rebus warisan turun temurun keluarga aku..

Gulai rebus separuh mak aku punya resepi..separuh lagi aku ngan kakak aku campak je bahan2 dia *mak G beli lemang..tak tau resepi..sebesen bahan yg dia tinggalkan kami campak je dlm periuk...hihihi..nasib baik dia tak tahu...ampun ye mak..

Ambik masa 6 jam untuk masak rendang ni..

Inilah chefnya..semua hasil air tangan dia..takda sape yg berani tolak..

Mlm : masaknya 8 jam, makannya 15 minit dah licin..memang sedap walaupun penat..pastu tido awal..

30hb ---> Raya..yeahhhh!!!
Menu :
  1. Nasi minyak
  2. Rendang Opor
  3. Sambal Perut
  4. Ketupat Daun Palas
  5. Lemang
  6. Nahi Himpit
  7. Kuah Kacang
  8. Gulai Rebus
  9. Ketupat Nasi
  10. Kuih Raya
Inilah geng beraya...kejap elok bermain..kejap melalak..pening kepala aku..

Budak hangen dipagi raya..geram betul aku..

Kalau balik kampung...kolah mak aku nilah jadi mangsa dia..

Ajak G kubur..belum masuk dalam pagar lagi..dah ajak balik..

Selamat Hari Raya Aidilfitri ..Kepada teman2 blogger..maaf zahir dan batin ye..

Sunday, September 4, 2011

Hepi Besday

Happy Besday To Rohani Jasnani Binti Mohd Salleh Khir (",)

Hari ni besday My Mum In Law..
but sori to say coz tak hengat yang ke berapa..so, just tulis 50 ++ je lah ye..

Doa kami -Khusairi's-
  • Semoga mak melalui hari2 yang indah setiap hari
  • Semoga mak akan dipanjangkan umur
  • Dimurahkan rezeki
  • Diberikan kesihatan yang sempurna
  • Sentiasa gembira + Bahagia bersama suami, anak2 + menantu & cucu yang sorang tu..
  • Sentiasa dirahmati Allah S.W.T dunia & akhirat

We uols love u..4 ever & eva..