Memang sengaja besarkan gambar...sebab nak bagi siapa yang tengok ni terliur...hehehe
Dah lama tak tulis resepi.
Bukan lama tak tulis resepi...lama dah tinggalkan blog ni sampai bersawang...skunk time kita cuci2...
Ok..berbalik pasal resepi Acar Cili Hijau ni...Glamer la plak namanya....Kalau ngan mak aku..xdanya nama macam tu...dia panggil 'Acor Lade' je...tak tau la ni masakan orang pahang ke bukan...sebab aku celik je mata..memang mak aku dah bagi kitaorang makan benda ni...
Sedap sangat...kalau time demam kepialu..tekak perit tu...dengan selera xda...benda ni la ubatnya...msam2 pedas...pergghhhhh!!!!!xdpt nak diterangkan dengan kata2...
Sape2 yang terliur...amiklah resepi ni khas untuk korang...
Cili besar kaler hijau *belah tengah & buang biji dia...
Isi ayam @ Ikan tenggiri @ Daging - Ikut suka ati koranglah nak letak apapun..serius tak berdosa pun *Goreng separuh masak.
Taucu
Cuka Makan
Kulit kayu manis
Bunga Cengkih
Bunga lawang
Bawang Besar
Bawang putih
Halia
Serbuk perasa
Sedikit air.
Cara2
Tulis bahan 3 sekawan sampai naik bau..masukkan bawang putih. masukkan taucu..masukkan air dengan sedikit cuka makan. Biarkan mendidih.
Masukkan ayam @ Ikan tenggiri @ Daging yang telah digoreng separuh masak...rasa masam..masin ngan manis sesedap rasa. Dah puashati..masukkan cili hijau dengan bawang besar.
Jangan lama sangat..bagi layu2 je..baru ranggup...
Dah siap!
Boleh angkat..hidangkan ngan nasi panas...
#MESTIADAYANGTERLIUR#HAHAHA#
No comments:
Post a Comment