Saturday, April 16, 2011

Kari Ala2 Mamak..


Sedapnya..nyum..nyum...
Kalau makan ngan nasi panas,
sambal belacan + kangkung celur @ apa2 ulamlah..
3 pinggan konpem licin..

- Bahan2 dia -
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili Kering
Ikan *ikut suka la nak bubuh ikan apa..ikan pari lagi sedap tau..
Air Asam Jawa @ Asam Keping
Tomato
Bendi
Minyak
Daun Kari
Serbuk Kari
Garam / Gula
Air

Blend bawang + halia + cili kering
Panaskan minyak & masukkan daun kari
Masukkan bahan2 yang sudah diblend tadi, masak sampai sikit garing
Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan air
Biarkan mereneh
Masukkan ikan, garam + gula
Kemudian masukkan air asam jawa @ asam keping.
Kalau pekat sangat, letak air banyak sikit
Last sekali masukkan bendi.
Sudah siap..

'Kari tanpa santan', kurang kolestrol..& besh3!!'

No comments:

Post a Comment