Thursday, December 29, 2011

IRONHEAD GYM & FITNESS


Dengan lafaz Kalimah Allah S.W.T yang suci dan terindah ini, saya dengan ini ingin memberitahu kawan - kawan bahawasanya :
Pusat senaman hasil nukilan rasa, penat lelah dan semangat kebanggaan

Mazrul Khusairi Mokhtar
Syarul Surizal Sharif
Nor Zuhaini Yahya

ini dengan izin Allah S.W.T akan memulakan operasi pada pertengahan Januari 2012

Kepada kawan2 yang berminat mahu mendapatkan khidmat :

BODY BUILDING
WEIGHT MANAGEMENT
FITNESS & TONING
STRENGTH & CONDITIONING
SUPPLEMENT

Sangat dialu2kan datang ke

IRONHEAD GYM & FITNESS

26 - 1 ,

JLN LAGENDA SURIA 3,

TAMAN LAGENDA SURIA,

OFF JLN HULU LANGAT,

43200 CHERAS

SELANGOR

Kesian Saye!!

TOLONGLAH...TOLONGLAH....
Wahai Jin yang duduk dalam botol...Puteri Buluh Betung...Aladdin...
PENUHILAH PERMINTAAN SAYA INI...


Saya sangat2 teringin nak MAKAN
|
|

|
|
|
|
|
*V*

JERUK BEREMI *gambar ihsan google

Kalau tengok pokoknya sebelum dibuat jeruk memanglah tak lalu nak dimakan...macam pokok bunga kan..tapi makan dengan nasi panas...walaweh!!!meletops..
Kesiannya sebab benda ni ada kat RESTORAN NELAYAN KUALA KEDAH SAHAJA

Saya juga sgt2 teringin nak makan masakan Puan Samsiah iaitu :
PUCUK PAKU + PUCUK KADUK + PETAI + BUDU
Dia akan jadi macam masak lemak tulah tapi rasa dia sangat sedap

*gambar ihsan google

Rupa dia macam nilah sikit..mak aku je buat mabeles..kalau aku ulang resepi ni 14kali pun..tetap jadi macam pucuk ubi masak lemak..selalu failed!!!

Yag ni kalau nak makan, kena travel sejauh 300KM..Tapi bila teringat..kecur airliur..

*gambar ihsan google

Saya rasa kalau dpt makan, macam tersangat mampu menghabiskan 1 kg Laksa Teluk Kechai ni tanpa bantuan sesiapa..Tamaknya..

|
|
|
|
|
*V*

DAN
Yang inilah benda yang aku duduk geram xdapat nak makan sampai skunk..

*gambar ihsan google

Bukan sengkek sangat sampai xda duit nak G makan MEE UDANG MAK JAH tu..10 pinggan pun boleh melantak kalau rasa perut macam tong sampah..


TAPI
|
|
|
|
TAPI
|
|
|
|
*Huk..huk..huk...UUUWWWAAAA...

Sape nak layan bagi ko makan benda2 ni wei..
Sedarlah diri..
Perut ko tu baru kena belah dengan pisau tau...
Parut merah lagi..Jalan pun terkedek2..
Ada hati nak makan
Jeruk Beremi yang penuh dengan perahan asam limau + cili padi..Wow!! Sedapnya..
Pucuk Ubi dgn budu la konon --> nak ke melalak sorang2 kalau sakit..
Laksa Teluk Kechai --> Hahaha..Bawak2lah bersabar ye hati..Semua tu mengundang bala je
Mee Udang --> Tengok udang yang gedabak tu pun, dah tau memang ko sengaja cari penyakitkan..

So, saya hanya boleh search kat google..pandang jelah gambar2 tu k..

Mr Mazrul ---> Awak baik kan??? (",) *ayat bodek..

Monday, December 26, 2011

Pantasnya Waktu

Sekejap je masa berlalu..Dari bujang, tetiba dah kawin..pastu dapat anak..dulu sorang, sekarang dah nak masuk 2..umur plak..tak pernahnya nak berundur..makin hari makin meningkat..perkembangan hidup..oklah..ada pasang surutnya..Yang penting..kami bahagia..

Masa muda remaja dulu..memang xpernahlah terfikir nak lalui benda2 yang sedang dilalui sekarang..tapi tak pernahlah plak terfikir ke, berangan ke nak kawin dengan anak raja ke..anak menteri ke..anak hulubalang istana pun memang xpernah terfikir pun..dulu nak kat mamat yang bapak dia penganggur, mak dia keje kilang je..malangnya dia taknak kat aku..hahaha...ada aku kisah ke??:p

Tetiba jumpa balik gambar seminggu pas kawin..P makan dekat Restoren Nelayan
Nampak X jari Mr. Khusairi masih merah dengan inai..

Tapi Allah dah tetapkan jodoh aku dengan mamat ni..
|
|
|
|
|
*V*

"Saya sangat sayang dia"

Dialah pojaan hatiku...kakaka...teman bergaduh..teman bersembang..teman suka duka...teman tidur pun ye..ahaks!!

Sape kata kawin tak seronok?? Best sangat bila :
Orang yang kita sayang tu, menghargai cinta kita
Orang yang kita percaya tu, setia hanya pada kita
Orang yang kita puja tu, dalam diam turut mengasihi diri kita
&

Suami yang kita rindu, cinta giler tu..
Selalu memegang tangan kita tidak kira saat suka dan duka..

DAN
Untuk semua rasa tu..
Pastu Allah lipatgandakan lagi rezeki kami dengan bagi pulak budak ni...

Dia sangat cute bila buat muka teruja macam tu

Yang ni teman macam2..Bermain, bergaduh..bertengkar..ketawa..semua ada..dan yang pasti dia tak pernah jauh dari hati kami..
Sebab kami sangat2 sayang dia..

Notchumels : 10 hari xjumpa dia..hari ni dia balik KL..yup!yup!yippi!!!!
Papa & Mama rindu bangat pada kamu Allesya Nadia

Saturday, December 24, 2011

Dugaan Hidup..

Tunjuk gambar tangan drip je, tunjuk gambar perut terbelah kang, takut gerun plak..
* 2kali drip..kiri kanan..6 kali amik darah..lebam tangan pun kiri kanan..terbaek!!!


Saya xtahu apalah perasaan orang yang bersalin operation tu kan..belah perut melintang..wah!!!mabeles...
Sebab minggu lepas perut saya kena belah walaupun sepanjang sejengkal je tapi seminggu jalan macam nenek kebayan..
Masuk ER HUKM 12hb malam..terus xboleh bangun, nak buat urine pun bangun mengigil2..suamiku yang tersayang jugalah banyak membantu..nasib baik berat, kalau ringan soh dia dukung je..hehehe

Terus pindah ke ER O&G coz pregnantkan..doktor suspek gastrik..aku pun compius..belah kanan yang sakitla..admit malam tu tak boleh tido..makan ubat tahan sakit pun xjalan..sok pagi dia bagi sejarum baru merasa nak tido..
Doktor surgery datang, dia suspek appendiks..tapi biasalah..lama jugalah nak tunggu comfirm tu..

13hb, petang tu doktor datang cakap, xjadi operate coz xdemam..kebetulan nurse lalu, bila dia minta check demam ke tidak..rupanya suhu badan aku dah 38..sbb sakit sangat..doktor tanya aku rasa nak demam x, aku geleng je..hehehe..

Dah demam, terus emergency operate..pakai baju bedah, pakai topi macam Masterchef tu..kakaka..aku mesej papa sambil nangis sebab doktor kata mungkin baby xdpt diselamatkan...doktor soh sain..aku conteng je..airmata laju mengalir..

Part paling sedih, bila aku dengan penuh sayu, usap perut & say Gudbye pada anak dalam perut sendiri..Xboleh kata apa, mulut ni sempat cakap je, "Mama sayang sangat pada kamu"...Yang lain, airmata je yg turun mencurah2..

14hb, 1205 mlm..diaorang tolak aku G OT..papa masih setia disisi (",)..masuk ubat tido, mata dah layu..bila doktor bius soh mengucap..entah mengapa aku hanya terfikir suami & anak2 je..macam nak G serah nyawakan..dalam hati sempat minta ampun dengan suami..cium tangan dia dengan senyuman yang paling tak manis pernah aku bagi pada dia..sedih nak lepaskan tangan dia tau..kalau boleh aku nak dia temankan aku sampai ke dalam OT tu..

Pas bius, terus tido lena, sedar2 bila nurse kejutkan..rasa mengantuk, & perut rasa pedih sangat..tapi bila terasa tangan papa kat dahi aku, aku tahu, aku selamat...ayat pertama aku tanya papa.."anak mana??" & "Baby Ok?"..
Bila papa kiss dahi aku & cakap semuanya selamat..terus aku tido sampai pagi...
Alhamdullilah..aku sangat2 gembira sebab biarpun aku sakit teruk, suami aku masih setia disisi..
Allesya juga sangat memahami, esoknya dia datang, dia tanya.."mama tak sakit perut dah!"..aku tunjuk perut kena operate..dia takut nak sentuh..hehehe

15hb, aku dah boleh kuar wad..my mum in law ada kat umah..tolong kemaskan umah & masak untuk org pantang..TQ2..

Pastu Allesya ikut Maktok dia balik kedah sbb Mama x sihat..Mama xlarat nak naik keta balik pahang..so, Papa decided, dia dengan rela hati akan jaga mama..& TQ sebab jaga mama dengan penuh kasihsayang & cinta..Mama sangat2 sayang Papa & Anak2..

TQ untuk kawan2 yg mendoakan semoga saya cepat sembuh..& InsyaAllah..Khusairi Junior yg mama sifatkan sebagai satu keajaiban ini akan lahir lagi 7 bulan..Semoga kehadiran kamu memberikan rezeki yang berlipatganda untuk keluarga kita k sayang...
I Love U So Much..

Saturday, December 17, 2011

Macam2 Ada..

Disember 2011..bulan penuh kesakitan bagi kami sekeluarga, bermula dengan Allesya masuk wad sebab tarik lepas jatuh...berterusan plak dengan Papa dia yang mula2 cirit birit, lepas tu naik allergic & demam xkebah sampai kena G ER HUKM juga, penghabisannya aku yang terpaksa berkampung kat HUKM sebab kena operate apendiks...

Dugaan2 ni kami hadapi dengan penuh kesabaran & redha..Terima kasih pada kawan2 yang mendoakan kami..& terima kasih pada keluarga yang tak jemu2 menghulurkan bantuan...

Yang paling penting, aku bersyukur sangat pada Allah S.W.T kerana menyelamatkan anak dalam kandungan ni..walaupun aku memang telah pasrah akan kehilangannya..Allah Taala tu maha berkuasa..dia masih memberikan kami kegembiraan walalupun menanggung kesakitan..dan semua itu tidak pernah buat aku mengeluh...

Terima kasih pada Doc2 HUKM..*yg operate aku tu, lecturer office aku sendiri..& doc yg jaga aku kat HUKM tu adalah xstudent USIM yg baru je grad 2 minggu lepas (",)..Thanks A Lot..

Paling utama untuk suami saya yang tercinta..Terima Kasih sayang..terima kasih kerana tabah mengharungi semua ini bersama2..Terima Kasih kerana masih berjaga sampai pagi walaupun duduk sorang2 melayan perasaan diluar operation theater..dan sangat2 berterima kasih kerana masih sudi mengusap serta menghadiahkan ciuman sayang pada isteri papa yang separa sedar sebagai tanda kesyukuran....

Setiap yang berlaku ini, pasti ada hikmahnya..yg mama tahu, dia menambahkan kasihsayang diantara kita..mama tahu kita sama2 dpt rasakan semua tu...mama sangat happy kerana Allesya sangat faham tentang semua ini..dialah yg paling terhebat diantara kita (",)

InsyaAllah..dugaan ini akan menjadikan kita lebih matang..dan semoga tahun 2012 akan memberikan kita kebahagiaan yang berlipat ganda..InsyaAllah....Thanks UOLS...(",)

Tuesday, November 15, 2011

Rasa Teruk

Selepas 5 minggu preggy, hari ni rasa sangat teruk...setelah 1 jam masuk keje, 3 kali muntah tak henti..dan serius, saya muntah dalam tong sampah opis je...sebabnya makcik cafe ni goreng ikan bau cam bau jalan tar..hangit ke apa ke entahlah..yang pasti, airliur saya dah cair...sejak seminggu ni, kalau xtahan baru makcik tu masak, memamg bilik rehat kakitanganlah port saya..tutup pintu & tahan nafas..

Tengoklah setakat mana lagi boleh bertahan...harap2 ada yang boleh memahami...sebab jangan plak sok lusa tetiba amik tindakan tatatertib bila saya hilang dari workstation...tak kemana pun..cari je dalam bilik rehat tu ye..kat situlah saya menyorok...

Bukan sebab mengada2 tak larat tau...cuma nak melarikan diri dari bau makcik ni masak yang rasanya bau dia tahap ada bau rumput...bau kambing..bau lembu...bau jalan tar...sowi makcik..saya suka makan makcik masak tapi bt masa ni mmg saya jadi pengkritik tetap makanan ye..
Dah tak tahan...untuk kali yang ke 4..uwekkk lagi...

Kes Merempit

Semalam sehari suntuk aku merempit..dari rumah G keje, pastu terus G Ulu Langat ikut Bukit Ampang...jalan dah le macam kandang kuda..berlubang teruk..

Balik semalam dah rasa sakit kat pangkal ari2..tapi releks lagi..pagi tadi turun darah wooo...sentap aku dibuatnya...releks jap pastu terus G keje..sampai opis rasa tak sedap perut...kul 10 lebih kuar darah lagi..terus capai handbeg G klinik..

Bagitau doktor, kelam kabut dia scan..pastu dia kata baby ok...Alhamdullilah..story kat dia semalam naik motor, dia terus senaraikan apa yang aku kena tinggalkan & jangan buat...alololo...

Jangan naik motor..
Jangan naik tangga tinggi2..kalau terpaksa, naik pelan2..
Jangan angkat benda berat2..yang tu diri sendiri tahu guna kekuatan tangan atau kena guna tenaga dari perut..*aku leh gelak2 doktor tu buat lawak camtu..
Jangan jalan macam orang masuk pertandingan lumba jalan kaki..*doc, u mmg bestlah..padahal dia mmg xnak bagi aku risau kot..
Dan yang penting, jangan banyak bergerak..rehat kena cukup...

Dia bagi ubat...kalau dulu part makan ubat, aku selalu buat2 lupa,..tapi skunk..aku cukup berdisplin tau..sape yang tak sayang anak kan..

Doa pada tuhan moga ada rezeki kami...amin..

Monday, November 14, 2011

Perubahan Mummy To Be

Preggy for the 2nd time..setakat ni semua berjalan dengan lancar....pening2 tu standard kan..tak tak teruk sangat @ belum tiba masanya teruk lagi..hanya tuhan yang tahu..cuma harap2 biarlah berkekalan sihat walafiat macam ni sampai due nanti..

Mungkin anak mama tahu yang skunk ni mama sangat2 sibuk untuk set up bisnes kan..memang tak boleh terbaring je..kena kuat untuk settlekan semua renovation sebelum barang2 sampai dari oversea..Harap2 ada rezeki untuk kamu sayang..so, jadi anak yang baik ye..

1st time preggy, bila muntah, sorang2 je layan diri dalam bilik air..skunk Allesya sangat setia temankan aku..dia plak selamba je mukanya..takdalah geli ke..takut ke..TQ sayang..Mama & Baby sayang kakak Allesya sangat2..

Date dijangka --> 12072012..u see..sangat cun datenya..Allesya dulu pun date dia best..05052008..kalau dia lahir 07072012 pun best juga..mana2lah..janji nanti dia sihat, gebu gebam..yang tiap2 hari papa & mama keje nak geget je..hehehe..

Makanan --> 2 hari lepas aku nekad blend ikan blis dengan belimbing jeruk yang memang mak aku dah bekalkan tu pastu goreng..sebabnya..langsung xboleh makan nasi..masuk 2 suap..keluar balik lebih dari yang dimakan..so, sampai skunk itulah lauknya...tadi beli ayam..baru gigit sikit..aku dah rasa semua nak terkeluar balik..sudahnya..4 hengget terpaksa dibuang dalam tong sampah..pembaziran kan..

Mengidam ---> tak ada lagi yang tahap tido pun termimpi..setakat ni nak p makan Mee Udang Mak Jah je..pastu kalau dapat ikan patin masak tempoyak mungkin sedap juga kot..ataupun ikan bakar Kuala Perlis..Hah!!kata tak mengidam..itu dah melebih dah tu..hahaha...
Mr. Bicep..leh i request tak benda2 ni???(",)

Bersara --> Bukan berhenti kerja tau..aku pun takdelah tahap terhegeh2 nak amik cuti tak bergajii...lagi aku sawan kot dok umah layan jiwa raga..*mmg tak boleh nak makan sampai badan lemah..tapi aku selalu pegang prinsip doktor Norlida..makan biar muntah takpe, sekurang2nya makanan tu walaupun sikit akan tertinggal juga dalam perut..tapi buat masa ni bersara daripada menjadi minah rempit..semalam adalah hari terakhir aku ditemani WTB tu..Pasni aku akan selalu bersama WUW tu plak..sedih tau..pagi tadi tengok helmet, terus sensitif..bukan emo je, hangen pun ada juga coz jammed daaa!!!!

Rutin Berubah --> selalu kol 6.50 am baru terhegeh2 nak bangun sembahyang subuh..pastu, leh sambung tido balik. Kul 7.20 baru nak mandi sebab G keje kul 7.45am..tapi pasni sekurang2nya aku kena bangun kul 6 pagi..6.40 dah kena kuar umah..kalau x, jadilah macam pagi tadi..gerak kul 7, sampai opis 7.45am..mcm nak turun jalan kaki je lagi bagus..

Makanan sampingan ---> disebabkan 1st time preggy dulu kena admitted sebulan sebab diabetes, so, kali ni mmg makan benda xbergula..kalau teringin nak makan benda manis, just amik kurma + kismis..soya pun buat sendiri..sebab kalau beli, gula dia tinggi..penyumbang utama tu nak kena cucuk insulin..gerun aku..yang lain2 macam biasa..makanan ibu2 mengandung..tak ada bezanya dengan time mangandungkan Allesya dulu..sama je..
Aku tak suka anmum...so, pilih Enfamama yang rasanya macam milo ais KFC...emmm..sedap (",)

Harap2 baby mama chumel akan sentiasa sihat & aktif ok..

Notchumels : Sangat hepi & teruja bila papa dia usap perut & 'say hii baby'..dalam hati macam ada taman :) *malu

Thursday, November 10, 2011

Syukur..

Pertama..nak panjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana telah memberikan saya peluang untuk menjadi ibu sekali lagi...& sangat2 bersyukur sbb preggy kali ini langsung x alah macam dulu..cuma xboleh makan nasi je..yg lain masih mampu dikunyah...pening2 pun xda..releks G keje leh merempit..

Papa bising juga takut sesuatu yg buruk berlaku tapi aku dah janji ngan dia bawa 50km/j je..bolehkan sayang..rimaslah tersangkut dalam jammed..leh pengsan kalau hari2 camtu tau..

Aku dah agak aku pregnant 2 3 hari sebelum check tu coz, bila gosok GG je muntah2..tapi releks dulu..pastu petang raya tu time bawa Allesya G Klinik..sempat beli pregnancy test...bawa balik simpan dulu..G Dengkil makan KFC pun tak lalu..*sampai hari ni aku tengok ayam terus nak muntah...ooo..anak mama tak suka chicken ye...(",)

Esoknya...saja2 nak test..kebetulan papa G keje..saja nak sorok...malu nak test bila dia ada..tup2..ini hasilnya :
|
|
|
|
*V*

Aku terkebil2 sorang2 garu kepala yang tak gatal..ye ke ni??cam orang kena lucky draw tapi masih tak percaya tu..tengah2 nak buat pregnancy test tu..tiba2 Hamba Allah tu muncul..lagi aku confius..bila masa dia balik??tak dengar pun org buka pintu..dan soalan cepu emas yang dia tanya..:

"Dah bt ke pregnancy test tu?"
Aku cam org tengah mabuk..angguk laju2..
"So??"
Aku tunjuk kat dia benda alah tu yg masih belum selamat masuk ke dalam plastik sampah..
"Macamana nak tengok?? "
Hahaha..soalan yg bt aku nak tergelak tp aku faham...suami aku kan tersangat naif kalau part2 camni...Takpe sayang...belajar sesuatu yang baru ye..

Aku pun trylah xplain.."kalau 2 line tu pregnant la.." aku buat muka blur2..dia dah sengih2..seronok sangatlah tu...

Pastu dia terus bagi arahan secara ala2 training dalam rekrut..

Lepas ni minum soya je..jgn minum air lain...aku sengih je..dalam hati je jawab...
harap2 ler boleh telan..

Maka, dengan semangatnya...aku G Pasar..beli soya...nak buat banyak2 letak dalam peti..mula2 minum mmg rasa cam minum air tanah..alololo..teruk kalau camni...pastu cuba lagi sambil usap perut..cakap ngan baby.."minum tau..kalau tak nanti papa merajuk"..kikiki..nampaknya dia tersangat faham..now..boleh minum soya je..nasi tak boleh..eemmm...lagi haru biru...

Bukan itu je, doktor dah bagi ubat2 ni untuk aku...bau asid folik sedap sangat2..tp bau B-compleks tu bt aku muntah 2 kali baru berjaya telan...busuk sangat2..tapi aku tetap makan tau...


Pesanan Papa --> Makan je, kalau muntah pun xpe..janji makan...

Budak ini sangat seronok bila papa kata ada baby dalam perut mama...tapi semenjak dia tau ada baby dalam perut mama...dia punya perangai betul2 menguji kesabaran aku...nakal menjadi 3 kali ganda dari biasa..bukan itu je..dia dah mcm lancarkan perang ngan bapak dia..semua nak aku buatkan..papa dia tu macam dah tak wujud je..langsung taknak papa dia tolong..
Papa dia pula suka menyakat...lagilah dia buat perangai...

Papa dia pula..tak tunjuk sangat seronok nak dpt baby..tp dlm diam2..dia punya xcited tu nampak juga...kuar je dr bilik doktor..benda pertama yg dia buat ialah call parents dia bagitau...belum sempat aku bagitau cadangnya nak bt suprise..masuk dlm keta..sibuk soh aku call mak aku bagitau..ikutkan aje..org tengah bahagia kan...

Tq coz menghargai ibu mengandung ni..skunk sudah x ada bau rokok berhampiran dengan aku..dalam rumah sudah xda asap rokok..& disebabkan aku teramat sensitif skunk...papa akan jawab 'ok' kalau aku nak minta apa2..TQVM sayang..

Baby tanpa nama : TQ coz hadir memeriahkan hidup Papa, Mama & Kakak Allesya...kami semua sangat sayangkan kamu...Kita semua akan sentiasa bersama mengharungi susah dan senang hidup ini...
Anak mama comel..
Terima kasih sbb kamu sgt baik..tak buat mama penat..tak buat mama sakit...mama syg kamu..sangat2..lagi 8 bulan InsyaAllah mama akan dpt peluk cium kamu...(",)

Monday, November 7, 2011

Raya D'Rantauan


Red Lady's

"RAYA"...Ceh!!macam mula2 nak tulis sajak je kan..xda maknanya..ini sememang dan sebetulnya nak cerita pasal raya yang semua umat islam sambut semalam..Macam2 cara orang sambut..tapi kami2 ni plak buat macam semalam tak raya je..Malam sebelum raya tu siap G makan sate kajang..alangkah heavennya sebab orang tak ramai...Kerusi meja semua tersusun cantik..tempat pun sunyi..orang semua sibuk buat lemang & rendang kot..tapi aku serius raya tahun ni, buluh lemang pun belum sentuh lagi..

Walaupun mula2 takut tapi dia tetap sporting nak tangkap gambar dengan robot..luv u la Allesya

Pada sape2 yang sudi buat open house tu..jemputlah diri ini je..kesian sangatlah..macam musafir dah pun..

Betul tekaan aku, memang tersangat awal aku bangun..kul 6.09am dah jaga sebab dengar takbir raya kat masjid..buka lampu pastu online..hahaha...tetiba sedar diri..mana ada orang online subuh2 ni sebab semua sibuk nak beraya..So, membawa diri yang sedih tu..masuk bilik...tutup telinga ngan bantal & tido balik...lagi lama dengar takbir tu..lagi rasa macam nak meraung..alololo...emo lebih la ko ni..

Sedar2 dah terang benderang..terus siap2 nak kuar with Family In Law..tak jadi nak beraya ke Dengkil coz My Father cakap..kita G beraya kat Wangsa Walk..kikiki...festime ni..hari raya dengan selamba giler..pakai jeans lusuh je beb...mana ada nak melaram baju raya pun..kalau aku sorang je pakai ..mau orang kata aku buang tebiat plak...

Siap G makan kat Ayam penyek...adik waiter tu sengih2 je tengok kitaorang selamba pakai simple miple..sedangkan diaorang siap serve pakai baju melayu..yang best tu..semua kaler purple plak..tak tahulah memang tahun ni baju adik2 tu mmg kaler tu @ bos yang paksa pakai kan..


Anak ke bapak dia yang teruja lebih nak main ni ?

Pastu..leh lagi G layan Allesya kat tempat permainan tu..tak le terasa kekok sangat sbb ramai lali melayu yang bawa anak2 ke situ..budak2 remaja plak..pakai dah mengalahkan negara barat..Aku kalau part seksi tak bertempat ni memang tetiba je jadi mulut jahat...

Kesimpulannya..kalau nak pakai baju tak cukup kain ala2 ko rasa nanti semua balak2 stim lebey kat ko..baik ko telanjang terus..bukan je je balak..tok aji..tok iman..comfirm pandang tak toleh tempat lain dah...*aku mmg serius tak berkenan jenis perempuan mengedik ni..gggrrrrr......

Dah penat..Allesya pun dah mula bt hal..kami2 pun G lepak2 kat Tutti Frutti...releks je coz mmg xda orang pun...hari raya kan...

Anak2 tak dapat balik raya..Mak Ayah yang travel...TQ2..

Seronokkan dating camni..hihihi

Allesya memang taknak berenggang lansgung dengan Maktok dia..

Pastu meneruskan perjalanan ke Festival City..Shopink Kompleks baru kat danau kota..dulu masa aku keje kat situ..kiri kanan tu hutan tebal..kalau gajah menyorok pun xnampak...tapi lepas 7 tahun..boleh tersergam sebuah shopink kompleks yang canggih...

Dah penat..masa untuk pulang...malamnya plak...meneruskan perjalanan ke Dengkil...dinner with my family in law..memandangkan kedai tak buka..malam tu kami dinner KFC je..

Walaupun penat tapi best juga..sebab merayakan hari raya dengan cara yang berbeza dari tahun2 yang sebelumnya..

Saturday, November 5, 2011

Esok Raya Ke??

Esok raya ke??..eh! taklah..sapa kata??..Eh!! betollah..esok raya..cuba kembangkan telinga tu seluas kuali 36"..kan kat masjid orang tengah bertakbir tu..Apalah ko ni..itulah natijahnya tido sampai petang...opss!!nak buat camne..terlajak plak..maklumlah..angin sepoi2..sejuk je..

Apa itu raya??nak je aku sengkek kepala ni..jangan tanya soalan camtu boleh tak??dah berapa lama hidup ni..takkan raya pun tak tahu..

Tahun lepas tahulah maksud raya tu apa sebab dapat balik raya..kali ni macam nak tanya kawan2..wei korang..RaAYA TU APA??
Sebabnya --->
AKU TAK DAPAT BALIK RAYERRRRRRRRRRRRRRRRRRR...UUUWWWAAAAA...

Ceh!!!macam budak2 tak dapat choki2 la plak...tolong jangan buat drama king pada petang raya ni ok..hehehe..sebenarnyakan..aku sedang menyedapkan hati sendiri...maklumlah..sudahlah tak dapat balik raya...baju raya??memang takdalah jawabnya...

Tadi jiran sebelah tanya..BANYAK BUAT KUIH RAYA???...Aku rasa macam nak meraung wooo..mana datangnya kuih raya kalau langsung tak ingat pasal raya..

Pagi esok, menunya..roti bakar dengan jem kacang lady's choice..emmm..yummy2..makan berdua dengan Mr. Biceps..sok aku akan buat spesel sikit resepi tu dari hari2 biasalah..maklumlah..rayer kan..nampaknya kena tambah banyak sikit cinta + kasih sayang..

Masih dalah dilema ni samada sok nak bangun awal iaitu sebelum subuh @ tidak..yelah..selalu kalau raya mmg macam tu sebab tolong mak kat dapur..tapi tahun ni kalau aku bangun awal pun..nak buat apa ye??takkan nak online sebelum ayam berkokok tu..ada orang nak layan ke???

Takpelah..malam nanti baca jampi serapah dulu..mana tau akal datang..susah2 sangat...bangun sembahyang ishtiharah..mana tau dapat petunjuk nak bangun kol berapa kan...

Allesya plak Mak Tok dia dah kidnap bawak G Dengkil..walaupun tak dapat balik kampung sendiri..esok aku + Mr. Biceps akan beraya sebagai 'PENDATANG' ke rumah sewa adik ipar aku kat Dengkil..Maka esok, kami akan buat macam rumah tu rumah kami sendiri..beraya makan nasi bungkus...hahaha..sangat heaven..*saja menyedapkan hati kan..

Tapi better dari raya 2 tahun lepas, sebab beraya kat HUKM..Malam raya, dah packing baju, xcited nak balik kampung tetiba Allesya muntah 14 kali tak berhenti..hohoho..sudahnya pagi raya kami makan mee goreng mamak yang berharga RM7 sebungkus..sangat mencengkik darah...

Untuk kawan2 blogger yang seronok dapat balik beraya makan lemang + ketupat + kuih raya tu..Tahniah ye..untuk kawan2 yang mengalami nasib yang sama macam diri ini..marilah sama2 kita menyanyikan lagu DENDANG PERANTAU..Takpe..nak makan lemang, banyak jual tepi jalan..Dari Gombak..sampai Pelabuhan Klang..Selori pun boleh beli..Jangan sedey2 tau walaupun aku dah mengalahkan orang yang duduk kat oversea..hati sayu je sebab tak dapat makan rendang mak...

Sape2 yang rasa kesian kat diri ini..silalah tapau & hantar ke KL ye..Sebagai upah diatas keprihatinan kalian..aku kasi peluk cium laju2...(",)

Monday, October 31, 2011

Alhamdullilah..kami masih tetap bersama (",)

Inilah ratu hati saya yang banyak cakap..

2 minggu lepas balik kedah..sempatlah G jalan2 ke Kuala Perlis..perjalanan tu 1 jam jugalah tapi xterasa pun coz bukannya jammed macam kat KL..nak tunggu sampai tu, aku sempatlah jugalah lelap 1 round..saki baki mengantuk drive dari kul 6 pagi tu belum betul2 hilang..hehehe

Best sebab makan tepi laut..sambil2 tu dapat tengok air sedang pasang..kul 6 petang macam kul 8 malam tau..gelap..nasib baik amik ikan yang tak banyak tulang..so, mmglah boleh makan dengan jayanya...

Sambil tunggu hidangan sampai..inilah keje2 kami..snap gambar sendiri..
Alhamdullilah, tuhan masih panjangkan umur kami untuk kekal bersama2 melayari kehidupan rumahtangga ini dengan tenang dan aman...
Dan semoga selama2nya kami akan kekal bersama begini tanpa ada gangguan
dan hasutan dari pihak luar..
Siang malam aku berdoa semoga Allah S.W.T kekalkan kebahagiaan kami, hadirkan kemesraan dihati kami dan semaikan cinta dihati kami tanpa ada syak wasangka dan hasad dengki..
InsyaAllah..tuhan akan lindungi kami..(",)

My Sweet Dad & Mum In Law..I Alwez Love My Family..

Gambar yang paling aku suka...
Sangat lega melihat senyuman diwajah kalian..&
Alhamdullilah, aku masih mampu memandang senyuman
itu dengan hati yang berbunga riang...(",)

Allesya nak kuda sampai taknak turun...aku pulak yang gerun takut kuda tu mengamuk..

Besday paling bermakna...

Alhamdullilah, syukur kepada Allah S.W.T kerana masih memberi saya ruang untuk bernafas dibumiMu ini selama 29 tahun yang sangat bermakna...

29 tahun, besday yang paling bermakna dalam hidup aku...Sangat2 bermakna dan aku takkan lupakan sepanjang hidup aku..Kalau berpuluh kali pun lagi aku sambut besday, memang kali yang 29 inilah tetap paling bermakna..

TQ to Mr. Biceps coz bagi i cincin..sangat2 menghargainya coz itulah hadiah yang aku minta pun..dia tunaikan je...bukan itu je, TQ coz dia juga + My Mum In Law belikan i kain pasang yang glamer ala2 datin ni..ada berlian klip2 lagi..

Kad chumel tu tetap akan i simpan sebagai kenangan...i will..


Thanks to my lil princess for the big huge & kissed...itu je dah buat mama gembira sangat2..

Seperti biasa :
No cake --> sebab kami2 mmg xmakan semua jenis cake..
No celebrate coz ada sesuatu yang menghalang kami daripada meraikannya dengan penuh kegembiraan..*aku pun xda mood nak meraikannya bila otak asyik tension je..2 minggu xboleh makan apa2..cukup bt aku terseksa..
TQ to semua insan2 kesayangan saya coz masih sudi menghantar walaupun sekadar ucapan tapi tanda peringatan untuk hari lahir saya..saya sangat2 menghargainya..

Moga saya masih berpeluang untuk meraikannya ditahun depan..InsyaAllah...

Friendsssssssssssss

Snap gambar sendiri memang best..

Inilah kawan2 saya..gambar ni diambil sewaktu Jamuan Raya..kami2 biasalah..pas makan terus 'cha alif bot'..tak boleh tunggu lama2..allergic...kakaka

Selepas kenyang membaham semua makanan yang ada *paling banyak makan makanan di gerai sendiri..sempatlah kami posing mosing untuk kenang2an...
Yang pasti tahun depan xkan pakai baju yang sama untuk G jamuan raya..hehehe..

Asma + Asma..panggil nama je, dua2 menyahut..hahaha

Thanks frenz...hampir 7 tahun bersama..ketawa..suka duka..bergaduh..tunggu tak bertumbuk je lagi dengan uols memang menyeronokkan..harap2 kita akan kekal berkawan walaupun mungkin nanti korang2 dah xkeje dalam satu department yang sama..uuuwwaaaa....

Wit Zali..peace yoo..

Nilah BFF aku *budak faling fening..kakaka..

Peringatan untuk uols..dalam berkawan ni mmg ramai yang jadi batu api..lidah bercabang, tikam belakang..duri dalam daging dan macam2 lagilah..ulat kaki..ulat daun ..daun pacat pun ada juga..so, bawa2 bersabar k..kalau uols terjumpa dengan internet bergerak yang suka menyebarkan virus tu, korang sembur je dengan racun tikus..
Bagi mati terus, parasit tu boleh membahayakan kesihatan..(",)

Apapun..kalau uols ada problem..korang tahu nak cari aku kat mana kan..anything...kalau boleh diselesaikan, kita akan cuba selesaikan bersama2..tapi kalau masalah rumahtangga jgn plak nak lepas geram kat aku ye..angkat bendera putih...uols settlelah sendiri k..

Love uols tau..peluk cium laju2..ahaks!!!!

Friday, October 28, 2011

Xtahu rasa kecewa ke tidak..

FRUST tu xdalah sangatkan..rasanya hati ni bolehlah accept lagi..tapi mengeluh tu tetap ada..sebab mmg dah lama sangat aku nak sambung balik belajar..dulu masa fresh graduate, dpt offer nak pergi ongkosnya takda..maklumlah..orang biasa2 macam aku ni, kalau nak belajar..kena simpan duit setahun dua..itupun belum tentu cukup..

Dah nekad nak membiayai sendiri pengajian kali ini.iyelah, nak harapkan sape lagi..nak harap bapak..bapak dah xda..nak harapkan mak..dia pun nak juga merasa hidup senang time senja2 ni..takkan nak paksa adik beradik support plak kan..suami??cukuplah dia bagi aku kasihsayang dan cinta dia..aku taknak minta lebih2..(",)

MUNGKIN ada hikmahnya Allah S.W.T tak mengizinkan aku meneruskan semua ini..sebab mungkin aku tak mampu..mana tahu..kalau dulu mungkin aku menangis guling2 kot..*teringat time SPA reject application aku..2 hari badmood..hahaha..lawak btul..tapi skunk aku dah belajar menerima semua takdir tuhan..

Lagipun minggu ini adalah minggu yang paling sibuk untuk aku, Mr. Biceps & My Partner..Mungkin rezeki aku disitu..mana tahu kan..Allah menghalang aku meneruskan pengajian tetapi menambah dan melancarkan urusan aku dalam bidang lain...

Takpe, aku masih mampu tersenyum walaupun sedih..tak ada salahnya tidak mengenggam segulung ijazah asalkan masa depan lebih gemilang dari orang yang ada pHD..itu azam aku...

Aku bernekad dan berikrar *cewaahhhhh...aku akan lakukan yang terbaik untuk membuktikan..walaupun budak yang belajar sekerat jalan macam aku ni tetap akan berjaya...*gerun plak walalupun diri sendiri yang tulis..

DAN..Akan pastikan apa yang aku buat ni kena pada landasannya..InsyaAllah semuanya diatas pertolongan Allah S.W.T...

Thursday, October 27, 2011

XTVT Seharian Kami

Kata orang..bila suami sukakan sesuatu, isteri pun kena suka..kalau tak suka pun..lemparkan senyuman & buat2 suka..baru sejuk je ati suami..kan..kan..kan..
Tapi tak bermakna semua kesukaan suami tu menjadi beban plak pada isteri..harap2 macma tu la..
Dan kesukaan KAMI --> G Gym..
Dulu, bila sebut pasal Gym, allergic gler kot..cam.ah!!!takde kuasa nak G..penat..bukan ada faedah pun angkat besi berat2 tu..balik nanti terbongkang depan TV haruslah..peluh kuar buat baju jadi masam je..biasalah..ada tipikal time bujang trang tang2..baik make up lawo..G shopink kompleks..mengorat abang encem2..kot2 sangkut sorang dua..leh buat team bola..Sungguh gatal dirimu ye..

Lagi jahat bila otak fikir..huh!!perabis duit je bayar mahal2..takat nak berlari atas treadmill yang dah tentu kalu lari 1 jam pun..tetap maintain kat situ juga..baik lari kat tepi tasik..untung2, leh ushar abang mantop meletop..untung2.leh ajak dating..hahaha..memang sah gatal la tu...tidak dapat disangkal lagi..

Dan lebih2 jahat sebab mentality berkata, buat apa kayuh beskal tak bergerak..itu senaman orang kaya2 je..u see..majoriti kayuh beskal tak laju tu dpaat heart attack..baik kayuh beskal round taman..kot2 leh kenal abang muka sweet...untung2 leh bawa balik kenalkan ngan mak sebagai bakal menantu...huahuahua...dah terlebih gatal la plak...

Tapi skunk..entah nape..termasuk dalam area tu..nak buat camne, dpt abang badan sasa yang siang malam..tidur jaga asyik ingat besi..kalau boleh nak berkampung dekat Gym..dan lebih dasyat..adakala mengigau tu adalah bunyi2 cam orang tengah feeling gler angkat plate 200Kg..
Diri ini, terkebil2 cuba memahami..berimaginasi..berat betul plate yang sedang dia angkat ni...(",)

Tapi InsyaAllah..dalam bidang inilah akan memberi rezeki kepada kami..Dari kenal dumbell je, now dah separa Xpert tentang mesin2 yang mmg tak termampu untuk diangkat oleh diri insan yang lemah ini...

Dan moga2 ada rezeki kami untuk mengembangkan lagi bakat2 terpendam kami dalam bidang yang susah orang nak join ni...

notchumels : malam ni nak G senamrobik ngan my BFF..ditemani oleh Mr. Biceps yang tersayang..(",)..Kita enjoy..

Monday, October 24, 2011

Tak patut..

Kali ini mmg nak cter pasal isu semasa..pagi tadi, dtg opis tengok pintu belum buka lagi..alamak..mmg sah aku kaber sorang opis hari ni..masaklah maskcik nak oiii...
Buka pintu, mak aii..leberi ke kapal karam..kerusi berterabur..rupa2nya semalam budak2 amik kerusi untuk function..
Pas budak2 tu serbu untuk susun balik *thanks uols coz dtg susun balik..kalau x mmg muntah aku nak angkat semua tu..terus tengok paper..
Sungguh aku sentap sebab isu Muammar Gaddafi tu..walaupun dia salah..kenapa aibkan dia sebegitu..tak baik tau..semua tanggung dosa..baik yg tembak tu, yg tangkap gambar..yang p siarkan gambar tu..sama je..nak untung tapi sensitiviti langsung tak jaga..
Apa perasaan korang kalau kaum keluarga korang kena macam tu..dahlah kena tembak..mayat plak jadi tontonan umum..tanpa tutup plak tu..hormatlah sama orang yang dah meninggal..apapun..islam tu..
Abang2 kat tingkat 9 tu pun ditutup mukanya tau..sebagai tanda hormat pada simati..napelah diaorang yg akai panjang berjela tu tapi B*&&%%^ tahap ulu2...
Aku jeling je sebab terus rasa nak muntah...tak tahulah nape..tapi tekak ni macam dijolok2 je..

Pastu tengok plak pasal xcident kat Litar Sepang tu..terus G muntah...entah nape aku tak tahan langsung tengok benda2 tu..
Naluri aku ni mmg semulajadi mcm ni..dgn org meninggal mmg xpernah dibagi can untuk jadi kuat..tapi mmg aku sedey..skunk ni benda2 mati pun dibuat main2..dah lah tembak hidup2..nyawa manusia pun dah tak berharga skunk ni kan...suka suki je nak bunuh..

Aku bukan sokong dia pun..tapi hargailah sikit nyawa org walaupun dia buat dosa seluas buih dilautan...sama je..hamba Allah juga..kat padang masyar sok, kita sama je..mana ada darjat tinggi rendah pun...

Tazkirah sebelum maghrib...amin...

Saturday, October 22, 2011

This weekend..

Bersiaran dari Kota Star, Kedah pada pukul 2.48am..sorang2 sambil makan laksa telok kechai..heaven..
Xda sape yg larang coz berat dah tinggal 55kg..soh makan bagi gemuk balik adalah...
Emmm..nak story apa ye..tak ada apa yang menarik pun weekend ni kecuali tetiba buat giler with Mazrul Khusairi *bukan giler yg sedang korang2 fikirkan tu k..(",)..ahaks!!
Buat giler sebab sorang tengah layan FB kat laptop..sorang layan FB ngan Blackberry dalam kul 11 malam..tetiba kuar ayat dari Mr. Bicep *hahaha..aku pun dah terpengaruh..---> "jom balik kampung nak x??"..kalau Pahang bolehlah accept lagi, perjalanan 1 1/2 jam je..tapi rupa2nya ajak balik kedah..mak aiii...sempoi..

So, tunggu dia balik kul 2 am..terus siap2 start keta, jalan..Kedah..i'm coming..
Jalan slow je..sambil kejap aku jaga..kejap lentok..mengantuk wei..& nasib baik Allah S.W.T masih panjangkan umur kami, sampai perak..tetiba ada lori stop & melintang tengah jalan time kete tengah laju..brek cengkam..Aku dah laju ke depan..Allesya lagi kesian..tengah tido kat belakang, tergoleh bawah kerusi..terus segar bugar mata..Mengucap panjang aku..kalau ada kereta kat belakang memang harus dah tu..tapi yg nak tergelak tu sebab..Allesya dengan mata pejamnya..membebel2 sebab jatuh pastu panjat kerusi terus tido balik..Aku yang nak marah lori tu terus ketawa..

Sampai Bukit Gantang..tukar driver..turn aku plak..kul 6 pagi...sejuk ni memang tahap dah xboleh control..Mr. Bicep letak kepala terus berdengkur..layanlah aku lagu jiwang sesorang...mengantuk jugalah..tapi bila pandang muka suami & anak..terus fokus..aku sedang membawa 3 nyawa untuk dibawa menuju ke destinasi dengan selamat..Alhamdullilah..tiba tepat jam 9 pagi ke Kuala Kedah..

Lepas mandi, layan mata..ZZZZ..petang bangun terus G pekena ikan bakar kat Kuala Perlis..sedap woo..KL mana mau carik..Ketam goreng pedas, Udang masak petai..Ikan Jenahak 3 rasa..Ikan siakp bakar..semua fresh tau..manis je rasa dia..Baru RM168.00..Kalau KL..mau dua ratus lebih..

Now, hari ni..menu dia..pagi kopitiam..Set Jumbo Mabeles...Tengahari, Laksa Telok Kechai..mmg wajib bagi aku..& malam..makanan wajib Mr. Bicep...Nasi Royale..

TQ Sayang, Next time kita buat giler camni lagi tau..best ooo...tapi makesure kete dah servis, duit dah standby dalam wallet & sihat walafiat..kalau x, better jalan siang hari ye..rosak tengah jalan kang, pasai je tido tepi highway..malam2 mana ada foreman..

So, esok i'm going back to KL with my beloved + My Superheroin...Kawan2 doa2kan moga kami selamat sampai ye..

Wassalam...

Thursday, October 20, 2011

(",)

Salam hari khamis, yg akan menjelma ialah malam jumaat..hahaha..jangan salah fikir k..malam ni orang baca yasiin tau..bukan yg selain darinya..
Dan sempena hari ini, saya saja2 nak hapdated blog yg dah makin malas nak jenguk..tak ada benda nak cter pun..saja nak share sesuatu yg mengarut2 kat sini...

Bila kita dapat bercerita, kita akan rasa lega right...xkiralah pada siapakan..janji orang tu memahami diri kita bukan pandai kondem je..bila kita cakap, dia iyakan aje pun boring juga..macam cakap ngan kayu..tapi kalau cakap dengan org yg kuat melawan ni..macam nak kuar naga ikut mulutlah plak jadinya..satu yg kita cakap, sepuluh yg dia jawab..lagi haru...

Kadang2 kita nak bercerita pun kena tengok orang juga..jgn pilih yg mulut tempayan..selalu korang kalau ada rahsia yg nak bagitau org lain mesti cakap camni kan.."janji jgn bagitau org lain k!"..sure ayat camtu kan..tp tup2 si anon tu dah tau..anon ni pun dah tau..wah..haru biru camni..
Saat tu, baru rasa macam nak bagi dia makan selipar jepun je..time tu jugalah cam diri tu tetiba menurun saka kan..mengeletar seluruh badan..

Tapi kadang2..tak semua kita boleh bercerita dengan insan yang bernama manusia..maklumlah...mulut tempayan boleh tutup..mulut orang ni..kau jahit je baru dia senyap..kalau tak..memang dia akan sentiasa berkata2..so, kalau tetiba terjadi macam tu, cuba buka microsoft word nak storylah apa saja yang nak distorykan..but peringatan..kalau nak kutuk orang lebih2 tu jgn plak sampai kantoi..sebab itu dah dikira black & white tau..kena saman kang..padan muka..

Kalau rasa jenis suka bercakap tapi malas nak menulis, angkat tangan dan berdoa sajalah..afdal tau..mana tau makbul..sambil tu, dijamin airmata gugur tak sempat korang nak lap..jangan hipokrit plak..sebab Allah saja yg tahu hati korang...

Ada masa bila kita ada masalah, dgn org yang paling rapat dgn kita pun xakan dpt kita kongsi semua tu..kadang2 nak bercerita tp malu..kadang2 nak sgt bagitahu tapi ia mungkin akan mengaibkan orang lain plak..itu pun kena fikirkan..BFF takkan jadi pendengar yg paling baik..hanya diri sendiri dapat menjadi pendengar terbaik dalam hidup kita..bila otak berfikir, hati akan mendengar..& akal yg buat keputusan,,itu adalah terapi terbaik untuk kita muhasabah diri..Dan jangan risau K..Hati dan akal tidak akan merosakkan diri sendiri..yg selalu buat kita jadi macam tu hanya nafsu..

Wassalam...

Tuesday, October 18, 2011

SubhanAllah..besarnya rahmatMu Ya Allah..


Ya Allah Ya Tuhanku..
Sesungguhnya Kau lebih mengetahui dari apa yang aku ketahui,
Sesungguhnya Kau lebih memahami lebih daripada apa yang aku fahami..
Andai setiap musibah yang kau utuskan adalah untuk membasuh dosa2 ku yang lalu,
Aku redha..namun aku mengharapkan agar kau memberikan aku ketabahan dan ketenangan dalam menghadapi dugaan itu dengan sabar..

Ya Allah Ya Tuhanku..
Biar apapun yang terjadi ketika dugaanMu datang bertandang,
jangan Kau jemput aku sewaktu diriku berada didalam kekufuran..
Berikah aku ruang untuk membaiki diri..

Ya Allah Ya Tuhanku..
Aku memohon denganMu..
Ampunkan dosa kedua2 ibubapa, suamiku, diriku, anakku,
seluruh ahli keluargaku dan keluarga mertuaku
Aku meminta padaMu
Panjangkan umur ibuku, suamiku, diriku, anakku,
seluruh ahli keluargaku dan keluarga mertuaku
Kau satukanlah hati kami,
hadirkanlah kasihsayang diantara kami,
pupuklah cinta dijiwa kami..

Ya Allah Ya Tuhanku,
Kau permurahkanlah rezeki kami
Permudahkanlah segala urusan kami..
Kembalikanlah kami ke jalan yang Engkau redhai..
Sesungguhnya kepadaMu aku memohon,
dan kepadaMu aku serahkan diri ini untuk diuji...

Amin Ya Rabbal Alamin...

Penat

Hari ini saya rasa sangat penat..adalah rasa macam nak tido & tak mahu bangun2..takmo fikir apa2..nak pejam mata & berterusan dibuai mimpi indah..

Hari ini rasa macam nak merangkak pun ada..letihnya tuhan saja yang tahu..kalau tido mmg orang jerit kat telinga pun macam harus tak dengar kan..

Ya Allah Ya Tuhan, aku mohon padaMU..hadiahkan hambaMu ini dengan ketabahan..letih bukan bererti aku tidak akan mengingatiku..

Sesungguhnya, aku akan tetap memohon doa walaupun didalam lenaku..Amin..(",)

Saturday, October 15, 2011

Sentap wooo...


Sentap jugaklah bila menghayatinya..entah sapelah punya madah pujangga ni...aku main copy je dari FB..tapi kalau baca sekali xfaham maksud dia..korang ulang 3 kali...mesti feeling habislah..
Menguris kalbu tu kata2nya..

Thursday, October 13, 2011

Push Up!!

Sedang paksa diri makan...
I try to imagine, now i was in Star Cruise Ship..viewing the deep blue sea..eating the most delicious steaks in the world..
Sengal kan..

Plizlah tekak..tolonglah telan apa yang tangan ni sumbat k..do not be shy ok & my heart, plez don't cry anymore...i'm just want eating but not thinking..
dah rasa kecut sendi2 ni..

Don't think!!..don't think!!..Just follow the flow..no rules..no direction..but Allah alwez besides me..bcoz..i'm feeling better when u make me smile..

Dihari kelahiran..Jumaat yang mulia...saya bermohon...semoga semuanya back to normal..
Please give me just once time..
From the bottom of my heart..I will prove to be the best..

Just Three Days

Cukuplah 3 hari tak masuk opis..kerja berlonggok2 menunggu..kepala??tetiba macam nak tercabut..serabut giler..

Tapi gagahkan juga diri buat takat yang termampu..selain dari kerja hakiki...kerja2 sampingan pun kena tengok juga..Mana yang urgent..settlekan dulu..mana yg badlock..lantak le kat situ..tak ada upaya nak buat..

Tadi waktu rest..sempat draft paperwork...so, boleh dikatakan paperwork in progress..InsyaAllah kalau xda aral melintang, ada rezeki anak (",)..semua tu akan jadi realiti..

Apa yang pasti..moga Allah S.W.T sentiasa memberikan saya kekuatan untuk menghadapi segala cabaran yang mendatang ini..

Saya hanya berserah dan bertawakal..& Demi Allesya Nadia..segalanya saya akan harungi dengan tabah dan cekal...

Sayang...
Apapun yg berlaku..mama akan lakukan segala2nya untuk kamu...
saat kita terjatuh..
mama akan sentiasa memegang tanganmu untuk kita bangun bersama2..
Mama janji..

Monday, October 10, 2011

Fighting till my last breath

Perkara yang paling tidak seronok didengar, dilihat dan dialami telah pun berlaku dalam hidup saya..tapi Alhamdullilah, saya dalam proses untuk menjadi orang yang paling tabah dalam dunia ini walaupun saya tewas juga...dan akibatnya..ini yang saya dapat..
|
|
|
|
|
|
|
|
*V*
Sukur kerana Allah S.W.T masih beri saya peluang untuk sedar semula dan bernafas seperti biasa...
Syukur kerana masih ada orang yang berada disisi saya saat saya terbaring kaku..
Syukur kerana masih ada orang yang ambil berat menghulurkan bantuan bila saya memerlukan...


Saya lupa yang saya memang tak boleh stress terlampau
SEBAB BILA JADI MACAM NI,
Saya lupa bila kali terakhir saya makan..
Saya langsung tak ingat bila kali terakhir saya tidur
Saya juga tak tahu bila kali terakhir hati saya rasa bahagia
Saya langsung tak ambil peduli tentang keselamatan diri saya..
Saya langsung xtahu bila kali terakhir saya senyum..

TAPI....Saya nekad, saya akan terus berjuang sehingga ke titisan nafas saya yang terakhir..

Saya juga manusia biasa..punya hati sehalus zarah...tak termampu menanggungnya jika tiada siapa yang menyokongnya...

TETAPI ALHAMDULLILAH

Saya masih punya keluarga yang tak jemu2 bagi saya semangat...yang sentiasa berusaha buat saya ketawa semula..yang sentiasa ada untuk menyapu setiap airmata saya yang gugur..yang akan bersama saya berjuang untuk mempertahankan semua hakmilik saya...

To All My Family + My Family In Law : Mak, Ayah + Lan + Lin
Saya sangat sayang kamu semua..jika kamu semua sanggup menghadapi saat2 sukar ini bersama saya, saya juga nak kamu semua tahu, saya sanggup mati untuk kamu semua..
Suami Yang Saya Sayang + Allesya Nadia....
Hanya kamu berdua inspirasi hidup saya..penyokong terhebat dalam hidup saya buat masa ini..Saya akan lumpuh dan terkujur kaku umpama hidup ini sudah tidak bererti tanpa pelukan kasihsayang daripada kamu..

Saya akan cool down bila Papa kata.."Tabahkan diri & Allesya kata "Mama..jangan menangis"..
so sweet sayang (",)

Saya tidak akan berganjak walau seinci pun...saya akan terus berjuang dan berjuang...saya mahu menjadi pejuang yang terhebat di abad ini..

NotChumels : TQ pada suami sebab memberikan bantuan secepat mungkin.
TQ pada jiran2 sebab hadir menjenguk walaupun hari sudah lewat malam..
TQ untuk driver ambulans sebab datang secepat yang mungkin..
TQ untuk petugas ER HUKM kerana prihatin..
TQ untuk Doktor Nurul kerana ehsan anda memberikan rawatan kecemasan yang terbaik..
TQ kepada Polis DiRaja Malaysia sebab menyediakan ambulans untuk anggota & keluarga, yg bersedia bila2 masa sahaja..tidak kira waktu dan tenaga..
Saya sangat menghargai semua jasa anda..


Friday, October 7, 2011

Funny but still want to try..peace...

When I close my eyes will always see you took my hand towards the light, and I never doubted what I think about you.
I know I'm is not perfect. I knew I was not the best .. I know I did not belong to the person selected, but I was trying to be perfect for you. The best in your life and be selected in your hearts.

Always
with me through this wave
s. I would be paralyzed without you. If I'm sick, I want to get sick with love for you. If I die, I want to die with love you. I will never promised heaven for you, even though they never promised the angel of heaven for you, but I promise, I will try to repair themselves. Will always try to love you ... from the first till my last breath .. please forgive me for the everything what i did..

notchumels : Tolong jangan muntah ye..saya sedang belajar bahasa inggeris untuk amik MUET..hahaha..
Hancusssss

Thursday, October 6, 2011

Membawa Diri Sebentar

Tadi saya bawa diri ke sini
|
|
|
|
|
|
*V*

Look Out Point, Ampang

Tanpa makan & minum apa2..sorang2..hanya WTB 132 saya sahaja yang sudi menjadi peneman setia..betul2 mcm org bawa diri tu..memula stop tempat org2 yg selalu bercekerama memalam tu..sebab panas, terus lepak tepi jalan besar..bawah pokok..redup je..kebetulan bawah bukit tu tinggi...curam..yg nampak hanya ada bongkah batu..dalam kepala fikir juga..kalau terjun kat sini, sorang pun takkan jumpa..hohoho..cetek sungguh akal aku kan..tapi Alhamdullilah, ada seorang hamba Allah telah menyelamatkan aku dari hasutan syaitan durjana..
Dia adalah
|
|
|
|
|
|
*V*
Seorang lelaki yang berjalan kaki sejauh hampir 10KM sehari semata2 untuk mencari sesuap nasi..sambil pegang botol air 7up yg dah uzur betul rupanya *dlm tu air masak je..dia pergi dari satu tempat ke satu tempat pembuangan sampah. Pakaian, imaginekanlah seorang yg daif..carik..koyak rabak..memula aku tak peduli pun dia tertunduk2 tepi bukit tu cari tin kosong..lama2 aku terasa sangat2 nak tegur dia..

Dia muka takut2 je tau..tak tahulah takut ke malu..aku tanya dia..
Aku : Pakcik dari mana?
Pakcik : Ampang Saujana..
aku blur2 angguk je padahal tak tahu pun tempat tu..dia cakap, dia turun naik bukit tu tiap2 hari jalan kaki..aku pandang bukit tu pun gerun..tinggi kot..bila aku senyum, dia tanya,
Pakcik : Buat apa kat sini?..
aku pun on the sport cakap.."tunggu kawan"..*tipu sunat..hehehe
Aku tengok dia ambik tin yg dah lusuh, senyum je muka dia..aku pun tanya
Aku : Banyak dapat tin?
dia geleng perlahan tapi kemudian dia jawab
Pakcik : Alhamdullilah, tuhan masih lagi bagi pakcik rezeki untuk hari ni..
Wow!!bergenang airmata aku..tobat insaf..
Aku yg dah dalam ati ada taman ni pun buat2lah kesat mata cam ada habuk kan..dahlah hati sedang gundah gulana..lagilah terharu..Aku tanya..
Aku : Pakcik tinggal sorang je ke?"..dia angguk...
Pakcik : Takpe..Allah tu ada..
Mak aii..mana dtglah pakcik ni..bukan main dia punya ayat..nipis je cuping telinga aku dengar..airmata ni mcm air terjun dah..tak reti2 nak kaberline...tanpa sedar, aku dengan baik hatinya..buka wallet, amik 10 hengget..terus bagi kat dia..terkejut je muka dia..dia cakap kat aku..
Pakcik : Takpelah nak..pakcik tak minta pun..
aduyai...lagi mengembang rasanya mata aku..
Aku : Ambiklah pakcik..saya ikhlas.
Dia buat muka terharu..macam dia tak pernah tengok duit seringgit2..ada sepuluh keping tu..
Lepas dia pergi..*penat aku tengok dia naik bukit ....aku renung KL..baru aku tahu..semua org ada masalah..kecik..besar..selagi kita bernama manusia..kita tetap akan ada masalah..kita tengok kita miskin, tp masih ada lagi yg terpaksa mengutip barangan terbuang untuk meneruskan hidup..kita anggap kita malang..masih ada lagi orang yang belum tentu tidur beralaskan apa2...kita rasa kita kalah sebelum kita berjuang...tapi masih ada orang yang tidak pernah mengalah dengan dugaan hidup ini..

Dengan semangat yang aku curi dari Pakcik tu..aku tetiba rasa kuat..rasa macam..sekali kita buat kebaikan..Allah akan 10kali ganda kegembiraan..tapi bila sekali kita buat kejahatan..Allah akan balas berganda2 kesusahan buat kita..
Dan adalah satu perasaan yang indah hadir dalam diri aku bila aku terkenangkan Pakcik tu..
Terima Kasih Pakcik..harap nanti aku akan jumpa dia lagi.

not chumels : time turun dari Look Out Point..ada roadblock depan Hospital..aku dah stop kat tepi..tau dah..mesti melayang RM300 sbb lesen tak ambil lagi kat Metro, roadtax tertinggal kat opis....tapi dengan tawakal kepada Allah..aku lalu juga..traffic tu mmglah tahan bila tengok muka aku cuak kan..dia minta ic, lesen & roadtax..tapi dengan izin Allah..aku bg ic..dia angguk, aku bg lesen..dia kata dah xpired ni..aku kata..dah dapat full tp belum ambil..dia kata..nanti G amik tau, sekarang still declare xda lesen..pastu terus suruh jalan...roadtax yg tertinggal dalam beg kat opis langsung dia tak sebut..
Nampaknya aku buat sikit je kebaikan..Allah membalas dengan seribu kebaikan untuk aku..
Jumaat yang indah..memang sesungguhnya ia adalah penghulu segala hari..

Wednesday, October 5, 2011

Datang Lagi

Ujian datang lagi...menyaksikan sejernih air putih ini mengalir deras..tiada paksaan & tiada daya untuk menahannya..Dibiarkan ia mengalir melegakan sekeping hati yang sedang bersedih..
Terasa kerdilnya diri ini...menangkis dugaan dalam hidup. Semakin tinggi tangan diangkat untuk berdoa, semakin hebat dugaan yang mendatang..adakah itu tanda Tuhan sedang menguji diri??
Saya hanya insan biasa...lahir dari keluarga yang biasa2 saja..tiada harta..rupa..cuma yang ada sekeping hati kecil yang telah pun diberikan sepenuhnya kepada Allah S.W.T untuk diuji..antara hidup dan mati..saya sangat redha...
Tetapi janganlah saya dijemput sewaktu didalam kekufuran..

Tuesday, October 4, 2011

Rabu yang indah

Menyiapkan kerja, layan lagu2 dari koleksi kegemaran saya..
Sambil menikmati panorama KLCC yang berkabus disertai dengan hujan rahmat dari Allah S.W.T
Merasai rezeki yang Allah S.W.T turunkan kepada saya hari ini --> Mehun Chiangmai, delicious breaksfast + lunch, requested from my hubby..

~ I'm cannot imagine the great feeling ~
Thanks God

Sunday, October 2, 2011

Ahad Yang Indah


Rupanya Tuhan turunkan kepada kita hujan untuk menghadiahkan kita dengan pelangi :)
Semoga perjalanan hidup kita ini sentiasa indah dengan warna2 pelangi itu (",)

Tuesday, September 27, 2011

~ Kesian dier ~

Sangat kesian pada budak yang bernama Allesya Nadia ni..sebabnya..sejak seminggu yang lalu..mama dia sangat2 sibuk...bermula dari hari isnin...tuntutan kerja membuatkan mama dia bila balik umah je terus cari bantal...letak kepala terus sampai ke Jepun..dan tinggallah dia sorang2 setia kat sisi menemani mama dia tido sambil layan kartun..

Papa pula tiap malam memang pergi Gym..jadi memang mama sangat2 kesian pada dia kerana terpaksa membawa diri sendiri..

Sabtu hari tu je dpt spent time dengan dia G berpoya2 di Tasik Permaisuri..pastinya dia adalah orang yang paling seronok sebab ada orang layan..

Semalam mama kursus kat Nilai..lepas tu G hias gerai FPSK sempena jamuan..drive balik KL..sampai kul 6 lebih tengok dia dah siap galas beg tunggu depan umah pengasuh...kesian..

Malam plak..angkut dia G Shah Alam hantar borang dekat UiTM..belum sampai rumah dia dah lena dalam kereta..kesian sangat tengok dia..

Hari ini patutnya keje ptg tapi pergi dr pagi coz G Nilai..pastu terus masuk opis...keje sampai kul 6, balik terus amik dia..muka ceria je..

Sok plak...kena keje sampai kul 7pm..ah..keje lagi..anak pun dah terabai..kesian betul aku tengok dia..nak jumpa mak bapak cam kena buat appointment plak...

Allesya Nadia..i'm sorry ye..mama buat semua ni hanya untuk kamu...(",)..
Jangan sedih tau..

Friday, September 23, 2011

Now..I'm Really Profesional..

23hb.09.211

Yes!!akhirnya selepas hampir 2 tahun aku merempit G keje dengan lesen L..hari ini secara rasminya aku dah berjaya dapatkan lesen yang sebenarnya..Tapi takda P ok..sebab convert dengan lesen kereta yang dah berusia 11 tahun tu..so, tak payahlah Ego S aku tambah aksesori..No More P @ L again!!!

LULUS!!!!!!!!!!(",)

Semalam tidur sampai termimpi2 kat JPJ yang nak test aku tu...kakaka..bukanlah takut kat dia pun..tapi takut tak lulus jer...aku belajar last minit..itupun buat sambil lewa..tengok panas sikit je..awal2 dah tolak motor ke tepi..takut hitam...hahaha

Nampak tak time tu..tak sangka leh buat tau..

Tapi masa test..dah mcm2 doa yang aku baca..series dapat dengan jantung sendiri berdegup laju..paling aku gerun of coz la Titi Hayun tu..dengan tangan mengigilnya..tekan brek tak rasa...bila time brek emergency..hampir2 aku tertiarap...terover brek..mengucap panjang aku dibuatnya..kot2 terterap kat situ..percuma je cium jalan tar..

Full marks tau..tapi memang dia takkan bagi 20/20..B2 dia bagi 18, kalau B Full 19..chaiyok2..
Tulis nama sendiri pun mengigil tak hilang lagi..tulisan cam cakar ayam..

Tapi alhamdullilah..dah rezeki aku kan..sekali test je..2 bahagian lulus serentak..kalau tengok orang lain tadi..macam2 ada..yang duduk kat tepi ni gelak langsung tak kaberline...ada yang orang tak suruh buat..dia buat juga...ada yang jatuh terjunam kat Titi..ada yang terlajak kat kotak emergency..yang tu paling kelakar..mentang2lah JPJ memang duduk ngam2 kat situ..habis lupa..dia terus je...terlajak jauh plak tu...lajunya macam orang merempit...

Time nak tongkat 2 motor nyaris terbalik pun ada juga..pengalaman kan..apapun..aku seronok sebab dapat jumpa kawan baru..
Syabas uols..mana2 yang tak berjaya..takpe..minggu depan cuba lagi k..

Jamuan Raya FPSK 2011

Seminggu sibuk sampai workstation berhabuk..my hubby bising2 sebab bila dia call ke phone atas meja opis xpernah nak angkat..

Pemasangan lampu oleh staff lelaki

Seminggu fikir nak hias level 10 jadi camne..siang malam tenung syiling opis fikir tahun ni idea apa plak yang aku nak pakai...sampai orang lain cerita nak glamour ala2 Siti Nurhaliza ke..Maya Karin ke, Saloma ke time jamuan raya tu..sikit pun aku tak peduli..yang aku peduli..nak setting tempat camne..nak susun kerusi berapa..tempat makan VIP, nak hias camne..student nak makan tang mana...pinggan mangkuk nak beli banyak mana..wah!!cam nak menikahkan anak la plak kan..tapi itulah hakikatnya..

Rabu --> keje petang..sampai terus G shopink bekas2 untuk Laksam..Polistren..barang2 untuk hiasan..start hias kul 1 pm..tak makan apapun..panjat kerusi..troli buku..kakaka..susun kerusi...Balik kejang kaki..timbul urat betis..berbaloi..
Hasilnya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*V*
Ini saja yang termampu dek akal

Khamis
Lagi sibuk sebab belum sempat duduk, dah kena kejar dengan orang sekeliling..tempat anak2 yatim lupa nak hias..haish!!!!banyak sangat makan semut la ni..
Pastu..kerahan tenaga untuk AJK...basuh pinggan yang telah disimpan selama setahun tu..potong makanan...macam2lah..betul2 buat last minit..

Inilah ketupat gergasi yang aku hasilkan..

Time makan...jaga sate..sebab last year..bila letak tanpa kawalan..tak sempat 1/2 jam...tinggal bekas..ramai yg komplen tak dpt makan..tahun ni aku berkorban jaga tempat tu ngan asma, raihan & kak pah..itupun xsempat juga..

Last minit punya deco..pukul 7 pm..x claim OT ok..

Lepas selesai..sesi mengemas plak..aku dah terduduk..baru nak jamah makanan..letih sangat2 sampai mulut pun dah malas nak buka..

Thanks uols..sama2 membantu

Malam : Kul 8 dah pengsan..hahaha..papa balik dari Gym ingatkan aku demam sebab berkelubung dari kaki sampai kepala..anak aku sorang tu setia menanti disisi sambil tengok kartun..mama dia letak kepala je..anak pun xsempat nak fikir...

Tahun depan..minta ampun ye..AKU PENCEN!! Takmo dah terlibat...nak datang makan je..boleh tak??