Wednesday, October 20, 2010

Meehun Chiangmai

Ya Tuan2 dan Puan2..kali ni i nak ajar memasak resepi yang amatlah mudah..simple tapi sedap juga la..resepi ni i ciplak from my mum in law time balik rayer aritu..1st time makan..series i cakap..i terus suka..nama dia meehun Chiangmai..*meehun ker beehun??..belasah je la ye..

Cuba la resepi yang senang ni..*nampak sangat i bawa bekal G pejabat kan..

I pun tak tahu asal usul resepi ni dari mana..maybe from thailand la kot..1st time i bt memang tak jadi..husband i kata ada rasa macam tomyam..erk??nape plak jadi macam tu..tapi mmg kureng sedap pun..pastu i try lagi & lagi..now i expert tau nak masak meehun ni..if i keje pagi pun..kul 7 i still leh masak meehun ni bawa G pejabat..i suka rasa dia yang manis2 wangi..

Walaupun nampak tak menyelerakan..tapi i terliur sebab hidu bau bunga kantan dia yang wangi

Alolo..i ni banyak cakap mengalahkan chef wan plak ye..oklah..just follow apa yang i tulis kat bawah ni..makesure you all jangan tambah benda2 asing plak selain apa yang i tulis ni jer...coz nanti tak sedap..you all kata i tipu..selamat mencuba

Inilah rupanya..memang tak chumel pun..
  1. Meehun sebungkus (rendam)
  2. Bawang putih (4 - 5 ulas @ bergantung pada kehendak sendiri la)
  3. Cili api (3 -4 ulas @ pada2 yg suka pedas..tambah le bebanyak sikit)
  4. Daging ayam @ udang @ sotong @ apa2 yang you all rasa nak taruk sebagai bahan2 dia..
  5. Sawi (jangan boh tauge ker @ sayur lain..sebab nanti bau dia jadi lain) - kalau nak boh juga ikut suka la..(",)
  6. Kicap kipas udang (jangan boh kicap lain *thats whylah suami i kata meehun i rasa tomyam coz i guna kicap cap mudim..kat KL takde kicap tu..i import from kedah..sangat sedap dimakan dengan nasi panas..
  7. Bunga Kantan (sebatang dah berbaloi untuk sebungkus meehun *lagipun bunga kantan sekarang ni mahal)
  8. sedikit garam
  9. Minyak untuk menumis
Cara2nya
  • Bawang putih, cili padi (jangan guna cili besar tau), dan kicap diblander sekali sampai lumat..panaskan minyak & tumis bahan2 yang telah diblander tadi..kemudian masukkan ayam @ udang @ sotong @ semuanya sekali...biarkan seketika
  • Selepas itu masukkan sawi dan kacau sebentar..apabila sawi dah agak layu..masukkan meehun..kacau dan rasa..tambah sedikit garam dan i syorkan you all banyak gunakan kicap berbanding garam sebab rasa dia lagi sedap..akhir sekali barulah masukkan bunga kantan yang telah diracik halus..kacau sampai sebati..& boleh dihidangkan..
Simple kan..
SELAMAT MENCUBA

My nots : if confuse dengan apa yang i tulis..leh la tinggalkan comment atau tulis jerkat ruangan chat tu..nanti i reply k..(",)

No comments:

Post a Comment